Daag jezelf uit en maak je huiswerk op dezelfde dag

Challenge

Maak twee weken achter elkaar je huiswerk op de dag dat je het opkrijgt. 

Daag jezelf uit, werk eens vooruit!

Je kunt vast allerlei redenen bedenken om niet nu met je huiswerk te beginnen. Een film die je wilt kijken, checken waar je vrienden uithangen, spelen met de hond. Allemaal redenen om je huiswerk nog even uit te stellen en naar een andere dag te schuiven. Soms kan dat prima. Maar als je er regelmatig mee worstelt om je huiswerk op tijd af te krijgen, dan is het uitstellen waarschijnlijk de oorzaak daarvan. 

Leer jezelf aan om huiswerk te maken op de dag dat je het opkrijgt. Zo geef je jezelf de ruimte om flexibel te blijven als het plotseling drukker wordt. Als je een taak tot het laatst bewaart en je moet onverwacht iets anders belangrijks doen, kom je in de knoei. Als je probeert eerder je taken af te krijgen, kun je bij onverwachte omstandigheden een taak makkelijk verschuiven naar de volgende dag.

Een ander voordeel is het feit dat wat je geleerd hebt nog vers in je hoofd zit. Je zult het huiswerk dus makkelijker kunnen maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan wiskundeformules, een verhaal dat je hebt gehoord tijdens de geschiedenisles of uitleg over vervoegingen bij vreemde talen.

Test wat voor jou werkt!

  • Maak twee weken lang het huiswerk dat je opkrijgt op dezelfde dag.
  • Vraag jezelf af:
    Gaf het je meer of minder rust?
    Had je je werk beter onder controle of maakte het niet uit?
    Voor welk vak werkte het het beste?

Stress

Als je huiswerk altijd maar uitstelt, kun je stress ervaren. Er zit simpelweg te veel in je hoofd dat je eigenlijk nog moet doen. De berg van dingen die je moet doen, wordt steeds groter.

Wordt het huiswerk te laat opgegeven? Ga dan eens in gesprek met je docent of mentor en bespreek of dit aangepast kan worden. 

Meer challenges

Scroll to top