De vergeetcurve

Huiswerktip

Herhalen, herhalen, herhalen. 

Niet stampen, maar herhalen

Gebeurt jou dat ook? De avond voor de toets heb je de woordjes zo goed in je hoofd gestampt. Je wist alles toen een van je ouders je overhoorde. Dat zit wel goed, dacht je. Maar tijdens het maken van de toets krijg je een black-out, je weet bijna niets meer.
Maar wacht, is dat wel een black-out? Of ben je de lesstof gewoon weer vergeten omdat je niet op de juiste manier hebt geleerd?

Een van de tips in de Plenda is: vooral níét stampen bij het leren, maar herhalen! 

Je kunt beter 3 x 20 minuten woordjes leren, dan 1 x 1 uur. Door de stof te herhalen, verplaatst die zich van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen. 

Maar waarom is deze tip nog meer nuttig? De vergeetcurve laat dit zien.

Wil je slim leren en de lesstof goed onthouden? Herhaal, herhaal en herhaal!

Verdeel de leerstof in kleinere blokken en verdeel het leren over een paar dagen. Herhaal iedere dag ook wat je de vorige dagen hebt geleerd. 
Gebruik de Plenda om dit in te plannen. Daarmee wordt het nog makkelijker.

Wil je weten waarom dit zo werkt? Lees dan over Herman en zijn curve.

De vergeetcurve van Herman Ebbinghaus

Vergeetcurve van EbbinghausEbbinghaus is de ontdekker van de vergeetcurve (1885). Hij ontdekte dat nieuw aangeleerde dingen in het begin goed onthouden worden, maar hoe verder in de tijd, hoe minder het geleerde blijft hangen. Het vergeten gaat vrij snel. Bij zogenaamde ‘onbelangrijke dingen’ zelfs nog veel sneller. En zeg nou eens eerlijk, hoe belangrijk vind jij woordjes leren nu eigenlijk?
Vooral als je ze daarna toch weer snel vergeet.

De zwarte lijn in de vergeetcurve laat zien hoelang je de lesstof na één keer leren onthoudt. Die zakt snel weg, hè? De blauwe lijnen laten zien hoelang je de stof onthoudt na de tweede, derde of vierde keer leren en herhalen.

VergeetcurveDe vergeetcurve verloopt bij iedereen net anders. De een leert bijvoorbeeld beter door te luisteren, de ander door te zien.
Wissel je leermanieren af en gebruik bijvoorbeeld hardop lezen, mindmaps, de flapmethode of andere tips die je op ons prikbord vindt.

Wat zijn nou de voordelen?

Het afvinken van een taak is natuurlijk reuzefijn om te doen. Het werkt heel motiverend, omdat je echt het gevoel krijgt goed bezig te zijn. Je maakt geluksstofjes aan, net als bij een game als je het volgende level haalt.
Het is makkelijker van iets een gewoonte te maken, door het steeds op dezelfde manier uit te voeren. Vergelijk het maar met de gewoonte dat je iedere ochtend op hetzelfde moment je tanden poetst. Je hoeft daar eigenlijk niet meer over na te denken, waardoor je sneller en makkelijker ‘gewoon’ begint. Ook als het even wat minder goed gaat weet je hoe je het weer makkelijk op kunt pakken. Je moet het jezelf vooral zo makkelijk mogelijk maken.
Als je een poosje structureel met het 6 Stappenplan werkt, krijg je in de gaten bij welke vakken het plannen echt nuttig is. Zo kan het best zijn dat je er na een poosje achter komt, dat het bij je talen veel fijner werkt als je alles in blokjes over meerdere dagen verdeelt. Misschien maak je je wiskunde altijd in de klas al af. Dat hoef je dan natuurlijk niet meer in te plannen, dat is dubbel werk. Maar je moet het wel uitgeprobeerd hebben, zodat je zeker bent van je zaak. Misschien dat je wiskunde bij een proefwerkweek wel weer inplant.
Misschien ontdek je wel, door stap 2, dat je heel vaak in Magister (of SOM) moet kijken of in de klassenapp moet vragen wat je ook alweer opgekregen hebt. Dat is helemaal niet erg. Het is beter dat je er op tijd achter komt, dan een dag voor het proefwerk. Ben je nou heel secuur met het opschrijven en bijhouden van je huiswerk, dan kun je na een poosje heus wel stap 2 overslaan. Het zou trouwens ook zomaar kunnen dat je docent een beetje slordig is met het duidelijk opgeven van huiswerk. Misschien roept hij of zij wel wat op het allerlaatste moment in de klas, als iedereen al zijn jas en tas aan het pakken is. Je kunt de docent best vragen op een ander moment het huiswerk op te geven, of om het op het bord te schrijven, zodat jij het op je gemak over kunt nemen.
Je kunt makkelijk iemand vragen jou te helpen met het plannen. Je hebt dan al een manier klaarliggen waar je meteen mee aan de slag kunt. Veel fijner dan dat ze zitten te zeuren of je al je huiswerk gemaakt hebt, terwijl ze dat waarschijnlijk alleen maar doen omdat ze je willen helpen. Om hulp vragen is trouwens best lastig, maar je ouders helpen liever dan dat ze zich zorgen moeten maken.

Het op volgorde nummeren lijkt misschien overdreven, maar stel nou dat je in tijdnood komt, dan heb je je prioriteiten al gesteld en heb je het minst belangrijke, als het goed is, tot het laatst bewaard. Je kunt de laatste taak dan eventueel doorschuiven naar de volgende dag.

Meer huiswerktips

Scroll to top