Herhalen, herhalen, herhalen.
Gebeurt jou dat ook? De avond voor de toets heb je de woordjes zo goed in je hoofd gestampt. Je wist alles toen een van je ouders je overhoorde. Dat zit wel goed, dacht je. Maar tijdens het maken van de toets krijg je een black-out, je weet bijna niets meer.
Maar wacht, is dat wel een black-out? Of ben je de lesstof gewoon weer vergeten omdat je niet op de juiste manier hebt geleerd?
Een van de tips in de Plenda is: vooral níét stampen bij het leren, maar herhalen!
Je kunt beter 3 x 20 minuten woordjes leren, dan 1 x 1 uur. Door de stof te herhalen, verplaatst die zich van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen.
Maar waarom is deze tip nog meer nuttig? De vergeetcurve laat dit zien.
Verdeel de leerstof in kleinere blokken en verdeel het leren over een paar dagen. Herhaal iedere dag ook wat je de vorige dagen hebt geleerd.
Gebruik de Plenda om dit in te plannen. Daarmee wordt het nog makkelijker.
Wil je weten waarom dit zo werkt? Lees dan over Herman en zijn curve.
Ebbinghaus is de ontdekker van de vergeetcurve (1885). Hij ontdekte dat nieuw aangeleerde dingen in het begin goed onthouden worden, maar hoe verder in de tijd, hoe minder het geleerde blijft hangen. Het vergeten gaat vrij snel. Bij zogenaamde ‘onbelangrijke dingen’ zelfs nog veel sneller. En zeg nou eens eerlijk, hoe belangrijk vind jij woordjes leren nu eigenlijk?
Vooral als je ze daarna toch weer snel vergeet.
De zwarte lijn in de vergeetcurve laat zien hoelang je de lesstof na één keer leren onthoudt. Die zakt snel weg, hè? De blauwe lijnen laten zien hoelang je de stof onthoudt na de tweede, derde of vierde keer leren en herhalen.
De vergeetcurve verloopt bij iedereen net anders. De een leert bijvoorbeeld beter door te luisteren, de ander door te zien.
Wissel je leermanieren af en gebruik bijvoorbeeld hardop lezen, mindmaps, de flapmethode of andere tips die je op ons prikbord vindt.
Het op volgorde nummeren lijkt misschien overdreven, maar stel nou dat je in tijdnood komt, dan heb je je prioriteiten al gesteld en heb je het minst belangrijke, als het goed is, tot het laatst bewaard. Je kunt de laatste taak dan eventueel doorschuiven naar de volgende dag.
Op het Plenda Prikbord vind je filmpjes, tips, challenges en downloads. Alles om makkelijker en fijner huiswerk te maken.
© Copyright Plenda