Geconcentreerd leren

Huiswerktip

Er zijn trucjes genoeg om beter te focussen.

Iedereen kan zich concentreren: uren filmpjes kijken, chatten of gamen

Het is wel wat anders als je je gedwongen op iets moet concentreren.

De grote valkuil zit ‘m in het uitstelgedrag. Je vindt altijd wel ‘even’ iets belangrijkers (en leukers) te doen dan huiswerk. We noemen dit SOG: Studie Ontwijkend Gedrag. Eigenlijk heeft iedereen er last van… niet alleen scholieren, maar ook volwassenen die een project moeten afkrijgen.
De Engelsen noemen het procrastination. Als je dat op YouTube opzoekt ben je uren zoet… (niet doen dus!)

Maar er is hoop, want er zijn allerlei trucjes waarmee jij makkelijker aan het werk gaat én blijft.

De snelle tips 

  • ConcentrerenMaak je planning, zodat je weet dat je niets vergeet.
  • Weet dat niemand kan multitasken.
  • Eet gezond en zorg goed voor jezelf (saai, weten we, maar het is echt belangrijk).
  • Probeer iedere keer op hetzelfde moment huiswerk te maken zodat het een gewoonte wordt (net als tanden poetsen).
  • Probeer uit te vinden wanneer jij het fijnste werkt.
  • Zet alles wat je nodig hebt, inclusief iets te drinken, binnen handbereik.
  • Neem regelmatig een pauze.
 

Wat uitgebreidere tips

In een opgeruimde kamer, waar het lekker licht en een beetje fris is, zijn je hersenen veel actiever. Trek dus die gordijnen open, zet het raam open en ruim je bureau leeg.  (Wel een smoes om nog even niet aan je huiswerk te beginnen…)

Als je je druk maakt over een toets en bang bent dat het niet gaat lukken, krijg je stress. En daardoor is het veel moeilijker om je te concentreren, zeker voor langere tijd. Het is dus een goed idee om te kijken hoe je ontspannen in een lekkere flow kunt komen, omdat je het dan veel makkelijker vol kunt houden.

Als je goed in kaart brengt wat je moet doen, op volgorde van hoe belangrijk het is, geeft dat rust. Als je het 6 Stappenplan van de Plenda volgt, lukt dit vanzelf. Per dag heb je dan een mooi takenlijstje waarop precies staat wat je moet doen. Je weet dan ook zeker dat je niets vergeet. Met stap 5 bepaal je wat belangrijk is door de taken op volgorde te nummeren.

Als je lange tijd achterelkaar doorwerkt, raak je je concentratie kwijt. Dat geldt voor iedereen. Maar als je bijna met een taak klaar bent, kun je je weer beter concentreren. Om optimaal te profiteren van hoe je hersenen werken, kun je de Pomodoro-techniek gebruiken. Volgens ingewijden heet deze techniek zo omdat de Italiaanse uitvinder van deze techniek met een kookwekker werkte in de vorm een tomaat (= pomodoro in het Italiaans). Een timer is de basis van deze techniek.

In OEF 4 in de papieren Plenda op pagina 48 staat uitgelegd hoe het werkt.

Werk je met de Plenda Applicatie? Dan vind je in de pop-up van de takenlijst een timer. Deze kun je handig gebruiken voor de Pomodoro-techniek.

Zo werkt het:

  • Verdeel je huiswerk in blokken van ongeveer 25-30 minuten. Of voeg taken samen die maar kort duren. Zorg in ieder geval dat je weet wat je moet doen.
  • Leg al je spullen klaar.
  • Zet als je huiswerk gaat maken een timer op 25 minuten.
  • Begin aan je taak.
  • Als de timer afgaat, mag je stoppen met de taak (ook als die nog niet af is).
  • Pauzeer 5 minuten en probeer je hoofd leeg te maken. Vul deze pauze niet met activiteiten als appjes lezen of YouTube kijken. Maar sta op van je stoel en beweeg even, dit zorgt voor zuurstof in je brein.
  • Na 2 of 3 blokken kun je een langere pauze inlassen.
Is het niet gelukt om de taak binnen de tijd af te krijgen? Maak dan eerst je andere taken af en besluit dan of je deze taak ook nog afmaakt, of dat je ‘m doorschuift naar de volgende dag.

Als je goed bent in wiskunde is het verleidelijk om toch direct al die sommen af te maken, terwijl het misschien veel beter is om eerst voor dat belangrijke proefwerk te leren. Schuif die sommen dan door naar later op de dag of zelfs naar de volgende dag.

Gebruik de grotere pauze om jezelf te belonen met een leuke ontspannende activiteit. Je kunt van iets wat jou afleidt een beloning maken, dan sla je twee vliegen in één klap. Het is makkelijker om met je werk aan de slag te gaan, als je weet dat je over een uurtje dat leuke YouTube-filmpje mag bekijken. De boog hoeft niet altijd gespannen te staan.
Je kunt ook in de kleinere pauze even wat te drinken halen in plaats van tijdens die 25 minuten. Dat is een snelle beloning om naartoe te werken, die veel voldoening geeft.

Je ontkomt er vaak niet aan dat je tijdens je huiswerk op een scherm moet kijken. Zo controleer je in Magister bijvoorbeeld wat je huiswerk ook alweer is, vraag je iets na in de klassenapp, zoek je extra uitleg op internet of bekijk je een filmpje waarin de stof nog eens wordt uitgelegd. Je maakt je werkstuk op je laptop en misschien lees je je boeken wel digitaal.

Bedenk voor jezelf een strategie om toch niet afgeleid te raken door al die beeldschermen.

De volgende trucjes helpen je vast:

  • Zet de pushberichten op je telefoon uit.
  • Bedenk of je een scherm nodig hebt bij de taak die je wilt doen. Is dit niet het geval, leg al die  apparaten dan ver van je weg.
  • Als je wel een scherm nodig hebt, bijvoorbeeld voor een werkstuk, of omdat je met de Plenda App werkt, sluit dan alle vensters die je niet nodig hebt (mail, YouTube, browser enz.).
  • Maak een goeie afspeellijst van muziek om bij te studeren, zodat je niet gaat dj’en.
  • Gebruik een echte kookwekker voor de Pomodoro-techniek en niet de timer van je telefoon.
  • Beloon jezelf met een scherm als je een grote pauze verdiend hebt.

Als je ontspannen en uitgerust bent, werken je hersenen het best. Als je genoeg slaapt (8 uur per nacht) wordt alle informatie die je tot je hebt genomen, beter opgenomen in je geheugen. Mensen die slecht slapen scoren wel drie keer slechter. Mensen die in een burn-out zitten kunnen soms helemaal niks meer onthouden.
Gun het jezelf om lekker te sporten of andere hobby’s uit te oefenen, juist als je in een proefwerkweek zit. Als je je werk goed hebt gepland, heb je daar ook de tijd voor.

Meer huiswerktips

Scroll to top