Kun jij je berg huiswerk kleiner maken?

Challenge

Meten is weten. Tel de minuten.

Is de berg huiswerk écht zo groot als die lijkt?

Hoe zou jij het vinden als je erachter komt dat het eigenlijk best wel meevalt? Oké, er is een kans dat het wel echt heel veel is, maar ja, dit is dan ook de challenge.

Wij denken dat het mogelijk is om die berg huiswerk kleiner te laten lijken. Dat kan op meerdere manieren.

Hoelang doe jij over je huiswerk? Meet het eens.

Hoelang doe jij over 5 wiskundeopgaven? Hoelang leer jij voor dat ene proefwerk Engels?
Heb je weleens het gevoel dat je heel lang moet leren? Meet dan eens hoelang je er ECHT over doet! 

Als je weet hoeveel tijd je er werkelijk aan spendeert, dan kun je beter inschatten wanneer je moet beginnen en wanneer je klaar zult zijn. Misschien heb je wel veel minder tijd nodig dan je denkt voor een cijfer waar je tevreden mee bent.
Misschien voel je je minder snel schuldig (ik doe nooit genoeg) als je van tevoren bedenkt hoeveel tijd je eraan gaat besteden en weet dat het voldoende is.

Als je alle taken bij elkaar optelt is het misschien maar 1 of 2 uur per dag. Hoeveel tijd heb je dan nog over om leuke dingen te doen?

Houd een paar weken je tijden bij in de Plenda. Daarvoor is bij de huiswerktaken een speciale kolom ontworpen. Zo krijg je een idee van de tijd die je nodig hebt voor de verschillende maak- en leeropdrachten.

Bekijk eens de huiswerktips op pagina 117 van je Plenda.

Bekijk de reflectielijst (OEF 11) en gebruik deze om op een rij te zetten hoeveel tijd je voor welk huiswerk nodig hebt. Dit geldt vooral voor leerwerk, maar je zou het ook kunnen gebruiken voor maakwerk.

Bekijk of de Pomodoro-techniek (OEF 14) iets voor jou is. Hiermee leer je geconcentreerder aan het werk te blijven.

Vul het kleurentijdschema (OEF 3) in. Hier kun je zien hoeveel uren je de tijd hebt om huiswerk te maken en hoeveel er dan nog overblijft voor andere dingen.

Meer challenges

Scroll to top