Verzamel de meeste manieren van leren in een mindmap

Challenge

Hoeveel manieren van leren kun jij bedenken en in een mooie mindmap verwerken?

Welke manieren van leren zijn handig en fijn?

Er komt een toets aan. Maar je weet dat alleen de leerstof lezen niet genoeg is. Hoe meer zintuigen en hoe meer verschillende manieren van leren je gebruikt, hoe effectiever je leert en hoe leuker het wordt.

Het is dan natuurlijk wel handig om een voorraadje van leer-manieren te kennen.
Telkens als er dan een toets of overhoring aankomt, kun je zelf kiezen welke manier van leren je het meeste aanspreekt en welke het beste bij deze lesstof past.

Verzamel door te spieken, brainstormen, googelen, boeken te raadplegen en om hulp te vragen

Wij dagen jou of je klas uit om een mooie mindmap en verzameling te maken met minstens 20 verschillende leer-manieren. Dat klinkt misschien als veel, maar als je eenmaal begint met bedenken, zul je zien dat je al een heel eind komt. En ja, spieken (in de Plenda), brainstormen, op internet zoeken, leren leren boeken gebruiken, je ouders en docenten om hulp vragen, alles mag.

 

Ga de challenge aan en maak een mindmap!

  • Pak een groot vel papier en stiften en schrijf in het midden met mooie letters ‘manieren van leren’ en zet er een gezellige lijn omheen.
  • Verzamel zoveel mogelijk leermanieren op post-its en plak ze op het vel.
  • Groepeer de verschillende ideeën die bij elkaar horen en teken verschillende takken aan het woord ‘leer-manieren’. Geef de groepjes ideeën een naam. (Engels, talen, internet, spelletjes, woordjes leren, apps enz.)
  • Neem de ideeën op de post-its over op het vel of plak ze goed vast.
  • Geef ideeën die bij elkaar horen dezelfde kleur. Dus bijvoorbeeld apps die je kunt gebruikt, kleur je allemaal rood.
  • Probeer een langere periode te verzamelen en vul de mindmap steeds verder aan.
  • Verzin de gekste dingen, wie weet wat voor jou werkt.
  • Als je met de klas samen werkt kun je met de docent afspreken dat je de komende week of weken mag gebruiken om de mindmap aan te vullen, zodat je ook bij andere docenten, je ouders en je vrienden of klasgenoten ideeën kunt opdoen.
  • Geef, als je de verschillende manieren van leren uitgeprobeerd hebt, met symbooltjes aan welke je fijn vond of welke juist niet.

Struin door de Plenda of dit prikbord om verschillende manieren van leren te vinden.

Als je met je klas een grote mindmap maakt, neem hem dan mee naar alle docenten en laat hen meehelpen.

Je kunt een mindamp ook gebruiken om te leren. Gebruik lekker veel kleurtjes en tekeningetjes en reken maar dat je veel minder vergeet.

Gebruik zoveel mogelijk hulpmiddelen bij het leren. Stiften, papier, whiteboard, internet, YouTube, boeken, je vader of moeder, muziek, enz. enz.

Je kunt ook digitaal een mindmap maken. Daar kun je ook samenwerken

Meer challenges

Scroll to top